Torbjörn Tillman

Pensionerad Chef för Livgrenadjärregementet och Östergötlands Försvarsområde (I4/ Fo 41). Passionerad ordlekare och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA).

Torbjörn Tillman är skald, försvarsdebattör och författare eller medförfattare till ett antal militär-pedagogiska, militärtaktiska och militärhistoriska fackböcker. Till de senare hör bl a

”Infanteriets Stridsskolas Jubileumsskrift” 1986
”Livgrenadjärregementet i slutet av en epok” 2001
”Livgrenadjärerna under det kalla kriget” 2002
”Norra Smålands Regemente” 2003
”Livgrenadjärbiografier 1962-1997” 2007

LÄS NÅGRA AV MINA BERÄTTELSER HÄR
(klicka på titeln)

Då klöver var på ängen
Pensionärsparets perfekta brott
Att lägga till och dra ifrån
En gnista i mörkret
Gammal men ung
Nationaldag
Vårkattor
Hagerts Kött & Chark
Styrman Duncker sjunker
Vid min dotters sida
Vinterljus
Fostran

LÄS NÅGRA AV MINA BÖCKER HÄR
(klicka på titeln)

”HUND(H)ÅR” är en samling spår av människors bästa vänner – Jack, Toby, Klinga, Putti, Pucki, Pia, Chess, Bobo, Bamse. Ett av de första handlar om hunden, som bet mig och det sista om min dotter.

CATTIS SAMTIDA SAMTALär en 500-sidig biografi, som avhandlar Catarina Tillmans 50-åriga levnadsförlopp. Den intima texten med talrika färg- och musikillustrationer, bör tilltala Cattis´ många vänner och än fler bekanta. Dessa och andra läsare har genom biografin möjlighet att lära om ömsesidig djup kärlek. Att kvinnoklinken på Linköpings US lär sig något av bokens appendix är nödvändigt.  Biografin är utgiven år 2018 på GML TRYCKERI & FÖRLAG.

”SI VIS PACEM PARA BELLUM” – ”Om du önskar fred, bered dig för krig” gavs ut år 2014 och är en militär historia med östgötsk anknytning och personlig färgning. Den börjar i Gustav Wasas tid och slutar i Putins!

”ÖGONBLICK TILL DIG”, som gavs ut år 2015, utgörs av sex novelletter och ett sextiotal dikter. Boken är rikt illustrerad av östgötakonstnären Anders Gustafsson.

En roman(tisk) släkttrilogi kom ut 2014-2015:

TVINNADE TRÅDAR är en roman om släkter i svensk stormaktstid och i historisk nutid. Sagorna i den är få, sanningarna fler. De flesta av dess figurer har en gång varit livs levande människor. Huvuddelen av dem är invävda under sina egna namn – de redan döda alltid – men de som fortfarande är i livet omskrivs med epitet från aktuell tid eller nämns i tredje person.

Vävens varp är tre åter och åter återkommande grova trådar med gemensamma inslag. Väven framträder färgrik, när varpen till slut tvinnas samman i mattans fransar. Inslagen är romanens människoöden. En del påhitt är inflätade efter behov, men huvuddelen är vävd av trådar från sju släktsammanställningar. Dessa är utan slut och således är detta – en bok utan slut.

SOFIAS DÖTTRAR är en roman, som börjar år 1719, då Sofia Richter gift Chruus, störtar huvudstupa nedför trappan på Löfsta Värdshus, omtöcknad av rökgaser från kosackbranden. Romanen slutar nästan 300 år senare. Den är en fortsättning på några av de ”Tvinnade trådar”, som publicerades år 2014.

Släkten von FERSEN blir de tre döttrarnas välgörare och i romanen flätas familjernas öden samman – en väntad bok.

MORFARS KRISTALLKULA är en roman, som utgör den fantasifulla fortsättningen på böckerna TVINNADE TRÅDAR och SOFIAS DÖTTRAR. Den rör sig något i nutid, men blickar in i en okänd framtid. Nutiden är reell nog, men framtiden hör mystikens Nornor till att spinna och spåna om. Författaren gör så gott han kan. De tre huvudpersonerna Catarina, Sofia och Johanna är inte fiktiva, men många påhitt är inflätade efter behov. Om spådomarna också utgör sanningen, är det inte bar a en tillfällighet – till sist har historien ett slut.

 

Böckerna bundna i hårdpärm finns också att köpa på Noteria Förlag, 590 32 Klockrike, 013-39 13 56, webbutik www.libellus.se, e-post info@libellus.se eller info@noteria.se. Klicka på följande länkar:

Länk till Tvinnade trådar:
http://www.libellus.se/produkter.asp?ID=&forfattare=&titel=tvinnade+tr%E5dar

Länk till Sofias döttrar:
http://www.libellus.se/produkter.asp?ID=&forfattare=&titel=sofias+d%F6ttrar

Länk till Morfars kristallkula:
http://www.libellus.se/produkter.asp?ID=&forfattare=&titel=morfars+kristallkula

2017-08-11 skrev Göran Malmberg om ÖGONBLICK TILL DIG och om CATTIS SAMTIDA SAMTAL:

Bäste Torbjörn, Hoppas att du haft en rimlig sommar och att skaldekonsten och hälsan står dig bi. Jag har tidigare köpt din bok ÖGONBLICK TILL DIG och däri funnit både glädje och tröst inför den ålderns höst, som vi alla förr eller senare drabbas av … Jag har nu läst din bok flera gånger och varje gång har den berört mig mer och mer. Den får mig att minnas ungdomsåren på Livgrenadjärregementet i Linköping och Kvarn, men också ungdomens bravader i Linköpings ”sällskapsliv” – Frimis, Trädgårdsföreningen, Gunnar Hoffstens orkester och dansanta damer från dåtidens för- och folkskoleseminarier, festerna på mässen m.m. Jag blir också fångad av dina dikter om livet, ålderdomen, kärleken och det som väntar därefter. Jag tycker boken har så många smultronställen för en sökande själ att jag tycker den skulle givits ut på ett större förlag än NOTERIA, t ex på BONNIERS.

Jag har i olika omgångar lånat ut ”Ögonblicken” till två kloka och fortfarande vackra damer, som i sin ungdom varit ytterst tilldragande. Jag har känt dem i många år, båda änkor efter långa äktenskap, säkert präglade av den passion du diktar om. Båda har blivit så gripna … att jag beslutat att skänka dem varsin bok – om du har några exemplar kvar. De läser ett stycke varje kväll säger de. Det tar tid att smälta, förstå och förlåta. Jag undrar sålunda om du har kvar några ex av din bok ”Ögonblick till dig” och i så fall om jag kan få beställa två ex mot sedvanlig betalning?

Med alla dina litterära kvaliteter i åtanke, vill jag också gärna stötta din utgivning av CATTIS SAMTIDA SAMTAL. Du kan således skriva upp mig även på den beställningslistan.

Med tack för ditt skaparmod, din ordkonst och allt du gjort för Rikets försvar och Livgrenadjärregementet och med vänliga hälsningar från
Göran Malmberg
Mail: goran.malmberg1@tele2.se

 

1 reaktion till “Torbjörn Tillman”

  1. Torbjörn! Har just fått ”Ögonblick för Dig” och njuter av elegant tryck och utsökt
    redigering! Har läst lite och inser att jag bör följa Ditt råd att läsa sakta och tänka! Återkommer!
    Namnet Tillman har alltid varit betydelsefullt. Din pappa var min första kompanichef och Du tillsammans med Bengt Kleist, då unga korpraler, lärde mig grunderna i militärt beteende. Sedan har vi genom åren setts på mäss och i busken vid repövningar och kurser. År 1974 fick det militära engagemanget vika för det civila och enda kontakten blev då Kamratföreningen, vars tidskrift jag uppskattar högt! MVH Birger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *